'یوم الفرقان' اصول و شالوده مبارزه حق طلبانه
بسم الله الرحمن الرحیم
برادران خداجوی ، ماه مبارک رمضان است و روز هفدهم این ماه بار دیگر حوادث غزوه بدر کبری را پیش چشم ما تصویر می کند ؛ و با تاملی که در این ماه با روزه داری و از طریق تطهیر جسم و تزکیه روح رشد می کند مفاهیم و درسهایی بر آن می افزاید و موج جدیدی در بستر زندگی پر محنت و آشفته امروزین ما ایجاد می نماید ...
پیام امام موسی صدر به مناسبت بزرگداشت سالروز واقعه بدر در 12 سپتامبر 1976 میلادی ، مطابق 21 شهریور 1355 هجری شمسی به نقل از روزنامه النهار
برادران خداجوی ، ماه مبارک رمضان است و روز هفدهم این ماه بار دیگر حوادث غزوه بدر کبری را پیش چشم ما تصویر می کند ؛ و با تاملی که در این ماه با روزه داری و از طریق تطهیر جسم و تزکیه روح رشد می کند مفاهیم و درسهایی بر آن می افزاید و موج جدیدی در بستر زندگی پر محنت و آشفته امروزین ما ایجاد می نماید .
رهبری و عقیده
بر اساس معادلات منطقی ، موازنه قدرت به نفع جبهه شر و شرک و طغیان بود . زیرا اصحاب آن جبهه جنگ افزارهای قدرتمند ، امکانات بیشتر ، و برتری تبلیغاتی داشتند و از قدرت ظاهری بهرمند بودند . علاوه ، آنها زمان و مکان جنگ را تعیین کردند و میدان جنگ را در سرزمین مدینه قرار دادند . این همه عواملی بود که مشرکین را یاری می داد . اما یاران محمد (ص) پیامبر رحمت و عدالت ، از عوامل و اسباب پیروزی جز ایمان به درستی عقیده خویش و اعتقاد به رهبری صادق خود و اینکه پیروزی از جانب خدا است ، چیزی نداشتند . افراد میانه رو و معتدل قریش درباره اصحاب پیامبر می گفتند که این مستمندانی که از مکه به مدینه گریخته اند و یاران مستضعفشان توان و امکانات لازم برای پیروز شدن را در اختیار ندارند و یک عملیات تأدیبی ، که آشوبها و هیجانات آنها را فرو نشاند ، برای سرکوبی و حذفشان کافی است . اینها آدمهای پست و حقیری هستند که عامل دست گروه اندکی یهودی شده اند تا در مقابل بزرگان قدرتمند و ثروتمند مکه بشورند . اینها گستاخانه از محمد که بر عموزاده های خود شوریده است حمایت می کنند . و اینک محمد آنها را در مقابله با رهبران ریشه دار اصیل فرماندهی می کند .
قریش با چنین قدرت و روحیه بالایی ، مغرورانه ، حمله را آغاز کرد تا مسلمانان را که برای رویارویی در جنگ با مشکلات و کمبودهای فراوران دست به گریبان بودند ادب کند . اما خواست خدا این بود که قریش در برابر یک آزمایش دشوار قرار گیرد .
و لَو تَواعَدتُم لاختَلَفتُم فی المیعاد . و لکن لیَقضِیَ الله أمراً کانَ مفعولاً (42:8) (اگر شما با یکدیگر زمان جنگ را تعیین می کردید باز هم از آن تخلف می ورزیدید تا کاری که خدا مقرر کرده است واقع شود)
داستان یوم الفرقان
خداوند چنین اراده کرده بود که مشرکان با سرکشی و خون خود حوادث "یوم الفرقان" را رقم بزنند و فصل جدیدی در تاریخ ملتشان بگشایند . نیز خداوند اراده کرده بود که نشان دهد ملتها ، آنگاه که به عقیده و حقوق خویش ایمان دارند و در راه آن می جنگند ، به تحولی نمادین و نمونه نایل می شوند ؛ تحولی که کلیه معادلات و معیارها را بر هم می زند و برای پیروزی و شکست اصولی را وضع می کند که با ضوابط و اصول شناخته شده در جوامع متفاوت است .
در حقیقت ، مستضعفان ، با جانفشانی و دفاع شایسته از عقیده و موضع خود ، بزرگان قریش را غافلگیر کردند . قرآن کریم غافلگیری قریش را از زبان یکی از رهبران چنین نقل می کند :
إنّی أری ما لا تَرَون ...(48:8)
چیزی می بینیم که شما نمی بینید ...
حق ، با پیروان اندک و بی سازوبرگ خویش ، در جنگ بدر و درگیریهای دیگری که در پی آن بود ، پیروز شد . مستضعفان با پیروزی خود ، اسطوره شکست ناپذیری قدرت مادی را در هم شکستند و در "یوم الفرقان" اصول و شالوده مبارزه حق طلبانه و قطعی بودن پیروزی حق را در برابر چشمان تاریخ بنیان نهادند ...